Minden ami kultúra!

Blog alcíme

A könyveit ismerjük, de ki volt valójában a "krimi koronázatlan királynője"?

2014. szeptember 24. 13:15 - mindenamikultura!

Agatha Christie "rejtélyes élete"

 

476441-agatha-christie-auteur-plus-vendu.jpg

 A könyveit ismerjük, de ki volt valójában a
"krimi koronázatlan királynője"?

 

Élete ugyan a szó szoros értelmében véve nem volt rejtélyes, ám arról még sem sokan tudnak. Engem is érdekelt, hogy ki volt ez a nő, aki sorra gyártotta az utókornak a bűnügyi sztorikat. Az addig oké, hogy író volt, de miért pont a krimi? Na és honnan ez a sok gyilkosság?Nos, utánajártam...

Agatha Mary Clarissa Miller 1890. szeptember 15-én , a Devonshire grófságbeli tengerparti kisvárosban, Torquay-ben látta meg a napvilágot, amerikai  apja és angol származású anyja harmadik gyermekeként. A kislány annyira zárkózott, szégyenlős volt, hogy a szülők kénytelenek voltak úgy dönteni, otthon taníttatják. Azt remélték a megszokott környezetben majd könnyebben kibontakozik gyermekük.

Mivel Agatha testvérei iskolába jártak, meg kellett tanulnia hogyan szórakoztassa saját magát. Élénk képzelőereje már ekkor megmutatkozott, hiszen a magányos kislány barátokat talált ki magának, sokat játszott egyedül vagy éppen állatokkal. Édesanyja, aki kiváló mesélő volt, csak 8 éves korában akarta Agathát megtanítani olvasni. A kislány azonban annyira unatkozott otthon, hogy nem várt addig, 5 éves korában megtanult magától.

agatha és apja.jpg

A képeken a gyermek Agatha és édesapja

Ezután csak úgy falta a korabeli gyereksztorikat, s már ekkor tollat ragadott. Szintén írói vénával megáldott anyja, hamar felismerte Agatha tehetségét, ösztönözte is lányát az írásra. Ezt minden bizonnyal jól csinálta, mert a tizenegy éves ifjú tehetség egyik versét már újságban is publikálták. Agatha nagyon boldog volt, ám nem sokáig. Édesapja, aki a tőzsde világában élt, akkor már egy ideje anyagi nehézségekkel küszködött. Ez sajnos kihatott az egészségére is, s abban az évben mikor Agatha versét megjelentették, az apa  életét vesztette. Boldog gyermekévei ezzel véget értek...

" Az egyik legszerencsésebb dolog ami az életben megtörténhet veled, az a boldog gyermekkor. Nekem nagyon  boldog gyermekorom volt."

Agatha Christie

Az apa elvesztését hatalmas tragédiaként élte meg a család. Clara, az anya,  egyszerűen nem tudott megbirkózni a férje után maradt űrrel. Agatha lett a zaklatott nő legnagyobb támasza. Hanem úgy tűnt a  gyásszal együtt  a pénzügyi problémák is nehezen akartak távozni Ashfield-ből. Szűkösen éltek, azonban egy idő után sikerült annyit összespórolniuk, hogy Agatha Párizsba mehessen tanulni.

A francia leányintézetben zongoraleckéket vett és énekelni is tanult. Zenei téren is megmutatkozott tehetsége, olyannyira, hogy akár hivatásos zongorista is válhatott volna belőle, ha nem iszonyodott  volna a nyilvános szereplés gondolatától. Többek között ezért vetette el operaénekesnői vágyálmát is, bár állítólag erről tanárai beszélték le, mondván, ebben  "nem kiemelkedő tehetség"...

együtt.jpg

A fiatal Agatha, baloldalt 16-évesen Párizsban

Az írást viszont nem hagyta abba. A tizennyolc éves Agatha azzal szórakoztatta magát, hogy rövid történeteket kreált melyek közül néhányat publikáltak. 1910-ben pár hónapra anyjával Egyiptomba utaztak, ahol az estélyi ruhák világa  és a társasági élet hamar magával ragadta a fiatal lányt. Ezután egymást követték a partik, és a leánykérések, ám Agathatát senkinek sem sikerült lenyűgöznie. 

Aztán 1912-ben egy táncestélyre volt hivatalos, ahol megismerkedett Archibald Christie-vel, a brit Királyi-Repülő-hadtest leendő pilótájával. Szóval el lehet képzelni, hogy a fickó nem volt túl szégyenlős lekérni Agatha-t egy táncra. Pikk-pakk egymásba szerettek, s két év múlva már jött is az esküvő. Ki hitte volna, hogy Archie azon az estélyen nem csak táncpartnert, hanem házastársat is választ magának?

Agatha-Christie-and-Husband.jpg

 Agatha és Archie

Agatha egyébként önéletrajzában arról vall,
hogy "az ismeretlen iránti vonzalom" volt az , ami mindkettejüket izgatta.

 
Azonban a fiatalok nem sokáig élvezhették új közös életüket, ugyanis még abban az évben kitört az első világháború. Archie-t Franciaországba rendelték, Agatha pedig ápolónőnek állt  szülővárosának vöröskeresztes kórházába. Mint önkéntes ápolónő ismerkedett meg a toxikológia és farmakológia tudományával. Nagyjából a mai gyógyszerészasszisztensi képesítésnek megfelelő oklevelet szerzett.

Agatha a háború borzalmai elől ismét az írásba menekült. Nyomozó történetek kitalálásával próbált kiszakadni a sanyarú valóságból. Ez részben fogadásból történt, amit korábban nővérével kötött, miszerint Agatha nem tudna jó nyomozó történetet írni. Szegény Margaret "kicsit" melléfogott...

Ott, a gyógyszerek között ugyanis Agatha szabadon engedte fantáziáját, s a kórházi gyógyszertárban megszületett első krimije  " A titokzatos stylesi eset" . Sajnos ahogy az lenni szokott, az ismeretlen szerzőt először szkeptikusan fogadták, és sorra visszautasították a kiadók. Erről az időszakról így nyilatkozott az írónő egy rádiós interjúban :

 "Egy vagy két kiadónak küldtem el, míg végül John Lane-nél kötött ki. Úgy egy évvel később, hallottam, hogy elfogadták. Nos, az egész így kezdődött..."

Agatha Christie ír.jpg

 Agatha mérgekben való jártassága igencsak hasznosnak bizonyult. Első regényéről mind a krimiirodalom, mind a gyógyszerészeti szaklapok elismerően írtak. Ugyanis  művében a gyilkos által használt méreg és egy gyógyszer összeférhetetlenségét írta le olyan pontossággal,  hogy azzal minden szakmai hozzáértőt meglepett. Több mint 100 különböző gyógyszert, vegyszert, mérget dolgozott fel műveiben.

1925-től évente egy regénye és számos bűnügyi elbeszélése jelent meg. Összesen 83 bűnügyi regénye és novelláskötete látott napvilágot. Az elkövetők megtalálására detektíveket is kreált. Legismertebb karakterei Miss Jane Marple, a mindentudó vénkisasszony, és Hercule Poirot, az apró termetű belga, aki bajszával, kuglifejével és kifogástalan eleganciájával már első regényében megjelent. Az utóbbi figura további 32 könyvben és 55 novellában tér vissza az olvasókhoz.

article-0-0512B5680000044D-12_468x473.jpg

 Az írónő és művei

Agatha nagyon szerette a vizet, sokat úszott, fiatalabb éveiben szörfözött is. Érthető hát, hogy miért játszódnak történetei cselekményei vízen, vagy vízhez közel( tengerparti házban -"Ház a világ végén", folyami hajóúton- "Halál a Níluson", elhagyott szigeten- "Tíz kicsi néger"...).

agatha lulu.png

 Agatha 1922-ben Honoluluban

Agatha számos kitüntetésben részesült, megválasztották a Detektívregény-Írók-Klubja elnökének, fényképét elhelyezték a Nemzeti Portrégalériában, viaszmását a Madame Tussaud's panoptikumban. Ha ez nem volna elég, 1971-ben a királynő kitüntette a Brit Birodalom lovagi rangjával. Történeteit folyóiratokban, színpadi művek formájában is megjelentették. Az "Egérfogót", több mint negyven évig megszakítás nélkül játszották a londoni színházak, így minden idők legsikeresebb színpadi művének tekinthető.

Később Agatha és Archi elváltak, ugyanis a férfi beleszeretett egy másik nőbe. Egy közös gyermekük született egyébként, Rosalind. A harmincas évek elején az írónő megismerkedett egy osztrák-francia származású régésszel, aki el is vette. Boldog házasságban éltek, bár gyermekük nem született.

Rosalind és max.jpg

Balról Agatha és Rosalind, jobbról Agatha és régész férje Max Mallowan

 Agatha utolsó éveiben már gondozásra szorult, egészségügyi állapota annyira megromlott. Végül 1976-ban, egy megfázást követően békésen elhunyt Dame Agatha, a krimi koronázatlan királynője. Sírkövén Sir Edmund Spencer "Tündérkirálynő" című eposzának egy idézete áll :

"Robot után pihenés, viharból révbe ért hajó,
Háború után béke, élet után halál- az a jó."
(Székely Magda fordítása)

 

 Forrás:

agatha.hu
agathachristie.com
patikamagazin.hu
bbc.co.uk

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamikultura.blog.hu/api/trackback/id/tr386699531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsomák 2014.09.25. 07:59:47

Ha jól tudom, nem ő volt 21 éves volt, hanem 1921-ben jelent meg az első könyve Angliában, ez valami fordítási hiba lehet.)
(21 éves korában még ki se tört a világháború, a könyvet pedig annak a közepe körül írta.)

rozsomák 2014.09.25. 08:03:02

@rozsomák: (elnézést, benn hagytam felesleges "volt" szócskát.)

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.09.25. 08:47:35

Poirot-t nem kedvelte különösebben, ezt egyik regényében is értésünkre adta, mégpedig Ariadne Oliveren keresztül, aki az ő regénybeli alteregója volt, és egy finn detektívről írt történeteket. Ariadne ezt a finn detektívet, mint saját szüleményét szidja, miszerint kár volt finnről formázni, mert mit sem tud a finnekről, az idegesítő szokásairól ne is beszéljünk. Könnyen át lehet hallani ezt Poirot-ra :). De olvastam arról is, mikor konkrétan Poirot szidta, hogy idegesítő alak.

kaskala 2014.09.25. 09:04:07

Ha jól emlékezem, pár évre teljesen eltűnt a világ elől. Erről nem tudsz semmit?

mindenamikultura! 2014.09.25. 09:13:57

@kaskala: Csak arról olvastam, hogy második férjével az ásatások miatt sok időt töltöttek az iraki Nimrudban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.09.25. 09:27:30

@kaskala: csak pár nap volt, 10-11, és többféle elmélet született róla, hogy miért, egyrészt az is, hogy megleckéztesse Christie-t, aki így nem tudott az új nőjével randizni, volt olyan elmélet is, hogy az amnézia egy fajtájától szenvedett pár napig, egy autóbalesetből kifolyólag, és volt asszem egy olyan is, hogy valami lelki trauma okozott neki átmeneti emlékezetkiesést. utóbb rekonstruálták, hogy hol járt mindeközben, talán több vidéki szállodában is, ahol olvasta is talán az eltűnéséről szóló cikkeket, de nem tudta, vagy nem akarta felismerni magát.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.25. 10:40:31

Érdekes, hogy főleg korai évei mennyire hasonlítanak Szabó Magda életére, környezetére, íróvá alakulására.

Gergő - gergo.me

TrollSlayer 2014.09.25. 11:23:38

Érdemes megemlíteni, h a krimik mellett gyermekmeséket (Csillag Betlehem felett), romantikus regényeket (Óriás kenyere) is írt.
Az eltűnéséről soha nem beszlt, sőt úgy tudom, h Az életem című önéletrajzi könyvéből is kihagyta, talán a Befejezetlen porté-ból lehet a legtöbb elsőkézből származó infot megtudni erről.

(Amúgy Sophie Hannah új krimije, A monogramos gyilkosságok "feléleszti" Poirot, nemrég jelent meg magyarul is)

ne vada 2014.09.25. 14:30:14

@kaskala: Osvát Katalinnak van egy kitűnő könyve, A krimi királynője címmel, abban szó van az eltűnéséről is. (Amit egyébként a mai napig rejtélyek öveznek.)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.09.25. 14:49:52

Talán a magyar helyesírás szabályainak kellett volna inkább utánajárnod.

Egy a szerzője által kultúrnak gondolt blogban az ilyen pocsék helyesírás több mint ciki.
(Ahogy mondjuk a cikk angolból összelopkodása is, nulla egyéni gondolattal.)

v79benno 2014.09.25. 17:00:17

Nem szeretem, amikor az a csalódás ér, hogy a felvezetésben ígért két kérdés közül egyikre se kapok választ. Tudom én, hogy AC sikerének titka nem könnyű kérdés, de ha se erről, se a másik kérdésről, ti. hogy honnét a sok gyilkosság, egyetlen szó választ nem kapunk a cikkben, akkor valami mást kellett volna elé írni.... :)

kirst 2014.09.27. 21:51:07

@ziggy stardust: Nem csak nem kedvelte, hanem kimondottan örült amikor "megölte". Fura, mert a legolvasottabb karakter volt, meg gondolom szép pénzt is hozott.
süti beállítások módosítása