Minden ami kultúra!

Blog alcíme

Ő gyilkolta meg Sissit 116 éve!

2014. szeptember 10. 15:00 - mindenamikultura!

Erzsébet császárné, vagy ahogy mi hívjuk őt "Sissi", 1898. szeptember 10-én, 116 éve vesztette életét egy tragikus merénylet áldozataként. Illik hát megemlékeznünk e bátor nőről, aki nem hagyta, hogy bábként kezelje őt a császári udvar, és aki tiszta szívvel szeretett bennünket, magyarokat.

"Ó, Magyarország, szép világ!
Tudom én, élsz gyötro láncon. sissi.jpg
Úgy levenném én rabigád,
Kezem, lásd, nyújtani vágyom..."
( részlet Sisi egyik verséből)

Sissi utolsó éveit az osztrák udvartól távol töltötte. Férje iránt érzett egykori szerelme ekkora már teljesen kihült.Fia Rudolf öngyilkossága után mély depresszióba zuhant, mindennapjait belengte a halál gondolata. Megfogadta, hogy ezentúl csak feketében jár, s megtiltotta, hogy fényképet készítsenek róla, mert szerette volna, hogy az emeberek  csak a fiatal és boldog Sissire emlékezzenek. A világtól elzárkózva, magábazárkózva élte hát magányos napjait, jobb kedvre csak utazásai alkalmával derült.

1898. szeptemberében Sissi Genfbe utazott, hogy minél távolabb legyen a bécsi udvartól. Ugyan inkognitóban utazott, egy újság még is megírta érkezését. Itt kapcsolódik be a történetbe Luigi Lucheni, akinek életútja merőben hozzájárult a tragikus merénylet bekövetkezéséhez.

Luigi Lucheni törvénytelen gyermeknek született. Sorsa már itt megpecsételődött, hiszen árvaházban illetve nevelőszülőknél kellett felnőnie, tíz éves korában pedig már munkára fogták. Így élte gyermekéveit nyomorban, nélkülözve, miközben egyre inkább nőtt benne az uralkodó osztály iránti ellenszenv.

Anarchista könyvekből táplálta gyűlöletét, s miután meghallotta, hogy véres kézzel vertek le egy munkásfelkelést, elhatározta, hogy bosszút áll : megöl valakit.Valakit, aki az arisztokrácia tagja. Valakit, akiről  ő maga sem tudta, hogy ki legyen az. Éppen Genfben volt, mikor kezébe akadt egy újság, benne a hírrel, miszerint a városba érkezett  az osztrák császárné. Így lett az a "valaki", Sissi.

 

beau rivage.jpg

( A Beau Rivage Hotel a 19. században)

 

Sissi a Hotel Beau Rivage-ban szállt meg. A gyilkosság napján, udvarhölgyével Sztáray grófnéval hajókázni indultak a Genfi-tóra. Luigi már a délelőtti órákban a hotel előtt várakozott, jobb kabátujjába rejtve egy hegyesre élezett reszelővel.

Dél után tizenhárom perccel két előkelő nő lépett ki a szálloda halljából, egyikük fekete ruhában. A rakpartra igyekeztek mert már bent állt a hajó. A kopott ruhás, nagy fekete bajuszos Luigi utánuk sietett, s nagy hirtelenséggel beleütközött az egyikbe, majd elrohant. A fekete ruhás hölgy elesett, társnője igyekezett felsegíteni. Látszólag semmi baja nem történt, majd ő maga is nyugtázta, hogy minden rendben van, siessenek
mert lekésik a hajót.

merénxlet.jpgA portás segített neki leporolni nagy fekete ruháját, majd megpróbálta rábeszélni a hölgyeket, hogy térjenek vissza a hotelbe, mert ott le tudná kefélni a madame-öltözékét. Meg aztán a madame-nak pihennie is kellene, mert lehet, hogy megsérült. Hiába győzködte őket...

Amikor a hajókürt megszólalt a két hölgy már a korlátnál állt. Ám egyszerre a fekete ruhás falfehér lett, s fulladozni kezdett. Társnőjébe kapaszkodva, halk hangon kérte, üljenek le, pihenni szeretne egy kicsit. Leültek hát a padra, de ekkor a falfehérre sápad hölgy már alig tudott lélegezni. A mellkasára mutatva jelezte fájdalmát, majd hirtelen eszméletét vesztette. Udvarhölgye orvosért kiáltott.

A hajó utasai közül odarohant egy nő, aki elmondása szerint ápolónő volt. Javaslatára elkezdték kibontani a madame fűzőjét. Meglátták a nő vérző mellkasát. Ekkor Sztáray grófné felkiáltott, s elárulta inkognitójukat.

"Az istenért, vér ! Megölte ! Megölte az osztrák császárnét !"

Sissit visszavitték a szállodába ám életét már nem sikerült megmenteni. Az osztrák császárné és magyar királyné tizennégy óra negyven perckor meghalt.

sztáray.jpg

( Az utolsó kép Erzsébetről)

A sors fintora, hogy Sissi egyik korábbi versében éppen Svájcot ítéli el, amiért az anarchista fészekké vált.

"Svájc! Pompázó hegygerincek,
Órák, pontos armada!
Csak ne fenyegetne minket
Királygyilkos fajzata."

Luigit a rendőröknek hamar sikerült elkapniuk. Tettét beismerte, megbánást nem tanúsított. Büszke volt arra, hogy egy császárnét sikerült megölnie. Életfogytiglant kapott, majd 10 év raboskodás után, 1910-ben, nadrágszíjával felakasztotta magát cellájában. 

 

Luigi_Lucheni letartóztatásakor.jpg

( Luigi Lucheni elfogása)

 

 

 

 

 

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamikultura.blog.hu/api/trackback/id/tr966685065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloglegelő 2014.09.11. 20:11:01

magányosan sétáló nőket megtámadni, aztán elfutni

erre tényleg "büszke lehet"

Andriska_hun 2014.09.11. 21:17:23

Végre valaki önzetlenül szeretett minket fentről...

Holle anyó 2014.09.11. 22:40:13

Hogy vigyorog az egy bites porbafingó kis mocsok!

Holle anyó 2014.09.11. 22:40:13

Hogy vigyorog az egy bites porbafingó kis mocsok!

Monsieur 2014.09.12. 00:00:58

a képen,melyikük a királyné.?

Tóth Ágas 2014.09.12. 00:34:06

itt még vigyorog a keménylegény, tíz évvel később már a nadrágszíj is jobb választásnak tűnt.. :D

büszke illiberális antidemokrata (törölt) 2014.09.12. 07:47:50

kis féreg olasz patkány, náluk mindig is népszerűek voltak ezek a szélsőséges balos gondolatok
a szélsőbaloldali anarchizmus, szocializmus, kommunizmus az ilyen sikertelen, életképtelen emberek mentsvára, amivel tönkreteszik normális emberek életét is

mindenamikultura! 2014.09.12. 08:08:38

@Monsieur: A kép bal oldalán álló nő Erzsébet. :)

Tucci 2014.09.12. 10:59:07

Nagyszerű írás, érdekes cikk. Remélem sok ehhez hasonló lesz még a blogon!

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.12. 12:00:00

Szegény Sissi, csúnya vég, és az életben is elég sok tragédia kijutott neki. De azért kicsit árnyaltabban kéne látni a személyét. Szerintem sokban hasonlított Diana hercegnőhöz: nem volt kész arra a felelősségre, amire rangja kötelezte, és soha nem is vált rá alkalmassá.

Erzsébet királynő, mint több rokona (a sok unokatestvér házasság miatt is) erős idegbajban szenvedett. A bátorsága egyszerű lázadás volt a rangjával járó kötöttségek és kötelességek ellen - inkább mesebeli királylány, semmit egy uralkodó felesége volt.

Soha fia halála után nem engedte, hogy lefényképezzék, de egyszerűen csak hiúságból - nem bírta elfogadni az öregedést. Sajnos, bennünk a róla kialakult kép leginkább a három részes, Sissi film nyomán alakult ki: szegény kis Sissi és a gonosz Zsófia főhercegnő. Miközben szinte-szinte az ellenkezője volt igaz. Zsófia egy felelőssége tudatában levő, kötelességeit teljesítő, személyes szabadságát országának és hivatalának alárendelő nő volt. És ilyenné akarta formálni Sissit is. Kevés sikerrel. Persze, mindez semmit sem von le személyes tragédiájából, még kevésbé abból, hogy tényleg mennyire kedvelte a magyarokat - de nem neki kellett volna Ferenc József mellé kerülnie, mivel egyáltalán nem volt rá alkalmas.

Gergő - gergo.me

vágtázó halottkém (törölt) 2014.09.15. 14:56:37

@Gergely_it:
Érdekes amit írsz. Ha nem kerül Erzsébet a császár mellé nem történik meg a kiegyezés sem, ez biztos. Talán nem olyan trónörökös születik aki öngyilkos lesz és emiatt talán nem lett volna Ferenc Ferdinánd koronaherceg és elkerülhető lett volna az I. VH is. Az egész történelem másképp alakult volna. Érdekes dolog ez.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.15. 18:20:26

@vágtázó halottkém: Hogy mi lett volna, ha, azt nyilván nem tudom. Talán lett volna kiegyezés amúgy is, már csak azért is, mert Bécs számára is tarthatatlan volt a helyzet. Rudolf helyett, ki tudja, ki van, milyen nézeteket vall a monarchiáról, stb. Ámbár nagyon úgy tűnik, hogy az osztrák főhercegek azon korosztálya mind valamilyen szövetségi formát képzelt el, csak nem jutott oda, hogy megvalósítsa - Rudolf lelőtte magát, Ferenc Ferdinándot lelőtte más (na, ő biztos nem a magyaroknak kedvezett volna - és talán ezzel meg is mentett volna minket a 2/3-os területveszteségtől), Károly királynak nem volt ideje és alkalma a megörökölt háború miatt.

Ha nincs kiegyezés, nincs dualizmus. Ha nincs dualizmus, talán a többi nemzet számára is elfogadhatóbb államalakulat jön létre, és akkor talán másként alakul a háború utáni osztozkodás is. Mert hogy szerintem a háború elkerülhetetlen volt - hogy ne legyen, nem nálunk, hanem jobbra és balra, a németeknél és az oroszoknál kellett volna lelőni, lecserélni, elkergetni egész osztályokat, érdekcsoportokat és korosztályokat.

Egy csomó ha. Sok értelme nincs, de el lehet játszani a gondolattal - még az is lehet, hogy egy közép-európai, modern unió jött volna létre. Ez az én dédelgetett álmom... :-)

Ami viszont biztos, hogy Wittelsbach Erzsébet nem volt alkalmas császár- és királynénak. És ennek leginkább saját maga látta kárát.

Gergő - gergo.me

Bányai Ferenc 2014.09.25. 09:35:34

Nem volt ez a manusz véletlenül illiberális, mert csak az ilyen marhák tudnak így vélekedni!!!
süti beállítások módosítása