Minden ami kultúra!

Blog alcíme

Grace Kelly megjósolta saját halálát...

2014. szeptember 14. 14:14 - mindenamikultura!

32 éve hunyt ki " Monaco csillaga"

gracekelly.jpg

"Egy nap valakit borzasztó baleset ér itt. Valaki meg fog halni. Érzem”.

Pontosan 32 évvel ezelőtt, 1982. szeptember 14-én vesztette életét Grace Kelly , "Monaco csillaga". A gyönyörű hercegnő állítólag sokszor emlegette, hogy autóbalesetben fog meghalni. Sőt,  azt is megérezte, hogy az hol fog megtörténni. A tragédia ugyanis éppen abban a kanyarban következett be, ahol Grace előre megjósolta valaki halálát. S ez a valaki nem más volt, mint Ő maga, a monacói hercegnő.

Gracebaby.jpg

1929. novemberében, a milliomos Kelly házaspárnak kislánya született. Grace Patricia, harmadik gyermeknek érkezett a családba.

Édesapja, aki mellesleg két olmpiai aranyéremmel is büszkélkedett, hamar megszerettette   többi gyermekével az evezős sportokat. Édesanyjuk, pedig a helyi egyetem első női tornatanára volt. A visszahúzódó, félénk kislány, viszont igencsak kilógott a többi eleven Kelly gyerek közül. Sokat betegeskedett, leginkább egyedül játszott. Egyszerűen nem találta helyét a sportcentrikus családban.  

A "kis vakarcsnak" csúfolt betegeskedő kislány, napjait inkább azzal töltötte, hogy megpróbált mindent megtudni a Buckingham-palota legifjabb lakóiról.

Szorgosan gyűjtötte szobájában az angol hercegnőkről szóló cikkeket, és képeket. Vágyakozva gondolt Erzsébet és Margit életére, s nem is sejtette, hogy egyszer majd az ő fejére is korona kerül.

                                   ( A kis Grace) 

 Már kislányként szigorú katolikus neveltetést kapott. Szülei zárdában taníttatták, s igyekeztek mindent megadni gyermeküknek. Korán elkezdett  balettozni és színészkedni. Apja tőle várta el a legkevesebbet, ám Grace már csak ezért is bizonyítani akart. Elhatározta, hogy színésznő lesz. 

kelly-family-slw-7-14-09.jpg

( A Kelly család 1935-ben, balról jobbra ülnek: Jack Kelly, (8), Mr. John B. Kelly , Lizanne Kelly, (2) és Mrs. Kelly, mögöttük Grace (5)  és nővére Margaret (10)


Szülei igencsak aggódtak lányuk pályaválasztása miatt, ugyanakkor mindenben támogatták. Amikor a szőkeség beiratkozott a New York-i drámaiskolába, készségesen segítettek neki szállást találni. De miért is béreltek volna csupán egy albérletet, ha futotta  nekik egy egész lakrészre. Grace beköltözött hát az "egyedülálló nők számára fenntartott" elegáns szállodába, melynek saját könyvtára, kávéháza, uszodája, sőt még üzletei is voltak. Tökéletes választás volt, a lányukat féltő Kelly szülőknek. 

Barbizon-Hotel_MCNY-Untapped-Cities.jpg

( A legendás Barbizon Hotel) 

Grace egyedül is szerettett volna megállni a saját lábán, ezért órái mellett modellkedést, és reklámszerepléseket is vállalt. A tündöklően szép színésznőre hamar felfigyeltek, s egymás után kapta a szerepeket. Nem volt ez másképp Alfred Hitchcock esetében sem. Megbabonázta őt a szőkeség, s rögtön fel is ajánlotta neki a Gyilkosság telefonhívásra című filmjének főszerepét. Ezek után többször is forgattak együtt, ami gyümölcsözően hatott mindkettejük karrierjére. 

hitch.jpg

 ( Grace és Hitchcock)

1954-ben több szerepet is visszautasított, pihenni szeretett volna egy kicsit. Egy évvel később, 1955-ben az esélytelenek nyugalmával készült a vörösszőnyegre. A "Vidéki lány" című filmben nyújtott alakításáért jelölték Oscar-díjra. Mindenki biztosra vette, hogy az aranyszobrocskát Judy Garland kapja, az éppen kórházban fekvő színésznő szobáját éppen ezért be is kamerázták. Ám mindenki nagy melglepetésére, a boríték a gyönyörű Grace nevét rejtette. Judy mondhatni, nem volt túl boldog...

Grace azonban nagyon boldog volt, hiszen sikerült bizonyítania családjának. Abban az évben megjelent a Cannes-i filmfesztiválon is. Egy riport kedvéért találkozott  Monaco fiatal uralkodójával, Rainer herceggel. Hamar egymásba szeretettek. Grace csaldjával együtt 1956 áprilisában elindult Amerikából, hogy férjhez menjen. Monaco már lázban égett, hiszen a herceg egy "hollywoodi csillagot" készült elvenni. Eskövőjük hatalmas média esemény volt, s a hercegi pár utólag megbánta, hogy engedélyt adott az esemény élő közvetítésére, mert a mikrofonok és a kamerák kis híján tönkretették a ceremóniát. 

grace-kelly-bride-final.jpg

(Grace és Rainer herceg esküvőjükön)

Az egykori kislány álmai immár teljesültek. Példaképeihez hasonlóan belőle is hercegnő lett. Hamar elsajátította az uralkodói kötelességeket, s igyekezett minél jobban megtanulni franciául. Egy évvel később, az egykori sztár új "szerepet" kapott, anya lett. Összesen három gyeremeke született, Caroline, Albert, és Stéphanie. Családját mindennél fontosabbnak tatotta. Ő akarta gyermekeit iskolába vinni, azt sem bánta ha a turisták közben lefényképezték. 

család.jpg

 (Grace Kelly, Rainer herceg, Caroline, Albert és a kis Stéphanie)

 Grace nem csak anyaként állta meg jól a helyét. Rengeteget jótékonykodott, fesztiválok, koncertek szervezésében is részt vett. Aztán még is kitört a botrány! Elfogadta ugyanis Hitchcock felkérését a Marnie címszerepére. A szerepet azonban túl erkölcstelennek tartották egy uralkodóhoz, így végül lemondta. Talán félt attól, hogy nem tudja már hozni a várt színvonalat.

Így hát csak a fiatal Grace színészi játéka maradt ránk. 1982. szeptember 13-án ugyanis bekövetkezett a tragédia amelyet korábban megjósolt. Kisebbik lányával Stéphanieval utazott, mikor egy kanyarban elvesztette uralmát az autója felett. Míg Stéphanienak nem esett nagyobb baja, sajnos Grace másnap belehalt sérüléseibe. A bulvársajtó gyakran rebesgette, hogy az autót nem is a  hercegnő, hanem kamasz lánya vezethette. Ám ezekre nem volt semmi bizonyítékuk. Mindenesetre a szomorú tény igaz volt, hogy a tragikus napon kihunyt Hollywood és Monaco "csillaga".

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamikultura.blog.hu/api/trackback/id/tr616696473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása