Minden ami kultúra!

Blog alcíme

Ön tudja mit ünneplünk Kisasszony napján?

2014. szeptember 08. 09:50 - mindenamikultura!

 

A mai ember egyik nagy "hibája" véleményem szerint, hogy megelégszik azzal, ha hallásból ismer valamit. Az elmúlt évek során számos tévécsatorna kérdezte meg az utca emberét arról, hogy tudják-e mit ünneplünk például Húsvétkor, Karácsonykor stb... Sajnos sok esetben azt láthattuk, hogy ezekkel nincs mindenki tisztában.

Itt van például a Kisasszony avagy másnéven Kisboldogasszony napja. Biztosan Ön is hallott már róla, de vajon tudja-e miért és mire emlékezünk ezen a napon?

Nos, ez a nap bizony vélhetően Szűz Mária születésnapja.

Vallási vonatkozása révén lehet sokan el is siklanánk felette. Viszont érdemes felidézni, milyen népi magyar hagyományok fűződnek ehhez a naphoz.

Szeptember 8-át az ősi pogány kultúrában is fontosnak tartották, mint "őszkezdő nap". Másik elnevezése a "fecskehajtó Kisasszony" abból ered, hogy ekkortájt költöznek a fecskék melegebb éghajlatra. Ezen a napon az asszonyoknak tilos volt mindenféle munkavégzés, különösen a fonás. A földeken megkezdték a termények betakarítását, a fákról pedig lerázták a diókat.

aratás 1937.jpg

Aratás (1937)

A Balaton környéki lakosok is érdekes "szertartást" végeztek e napon. Kora hajnalban felketek, és kiterítették a vetőmagokat a harmatos gyepre, hogy azt a "Jóisten" szentelje meg. A rituálé egészen napkeltéig tartott, amikor is bevitték a  már megszentelt magokat, amelyektől így bő termést reméltek. E nap után kezdték el leszedni a fűszerpaprikát is, amik vöröslő füzérekben lógva csempésztek még egy kis meleget a  hűvösebb őszi napokba. Sokfelé szeptember 8-án léptek a cselédek szolgálatba.

4-176b.jpg

     Paprikatörés mozsárban. A ház falán száradó paprikafüzérek látszanak
(Dunaszekcső, Baranya m., 1964)

A hegyvidéki parasztság úgy tartotta, ha ezen a napon nem köszönt be az éjszakai fagy, akkor hosszú meleg ősz lesz. Ez különösen a szőlészeknek volt fontos, hiszen a régi mondás szerint is : 

 „Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek.
Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

Eredetileg az ünnep,  a mai is álló jeruzsálemi Szent Anna templom felszentelési évfordulója, amelyet oda emeltek , ahol a hagyomány szerint Mária született. A rómaiak és a bizánciak is már a 7. században  megünnepelték ezt a napot, így érthető miért soroljuk a nagy Mária-ünnepek közé.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamikultura.blog.hu/api/trackback/id/tr126679581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása